«Η Ανάκριση» Κανείς δεν μπορεί σήμερα να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει. Ή ότι δεν θυμάται.

«ΗΑνάκριση«

του Πέτερ Βάις

Θέατρο – Ντοκουμέντο

Ένα έργο – κραυγή για τις ιδέες και τις πράξεις του ναζισμού

Κανείς δεν μπορεί σήμερα να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει.

Ή ότι δεν θυμάται.

στο Θέατρο Εγνατία

Πρεμιέρα: Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου για λίγες μόνο παραστάσεις

Ο Κώστας Καζάκος επικεφαλής ενός εξαιρετικού Ιΐμελούς θιάσου, παρουσιάζει το εμβληματικό, επίκαιρο έρνο «Η Ανάκριση» του Γερμανού συγγραφέα Πέτερ Βάις, σε απόδοση και σκηνοθεσία Σταύρου Σ. Τσακίρη.

Το έρνο «Η Ανάκριση» (ϋΐθ Ει·ηιϊττΙυη§, 1965), ορατόριο σε 11 ωδές, είναι ένα συγκλονιστικό, αποκαλυπτικό και δριμύ κατηγορητήριο κατά του ναζισμού, που βασίστηκε στα πρακτικά της δίκης βασικών στελεχών του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης του Άουσβιτς. Ένα αποκαλυπτικό έργο – ντοκουμέντο που μιλά για το σήμερα με τα αδιάσειστα στοιχεία του χθες. Ένα πολύ κοντινό μας χθες, το οποίο αναφέρεται στις σκοτεινότερες σελίδες της ιστορίας ενώ ταυτόχρονα καταδεικνύει πόσο σημερινοί μπορεί να είναι οι κίνδυνοι και πόσο απαραίτητη είναι η εγρήγορση και η καταγγελία παρόμοιων και πανομοιότυπων φασιστικών-ρατσιστικών – ναζιστικών φαινομένων σήμερα.

Όπως σημειώνει ο Κώστας Καζάκος: «Η «Ανάκριση» του Πέτερ Βάις μπορεί να είναι μια πυξίδα που σα μας βοηθήσει να ξαναβρούμε το δρόμο μας. Θα μας οργώσει τη μνήμη και μέσα από τα ιστορικά ντοκουμέντα, μέσα από τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα που συνέβησαν στα τρομερά χρόνια των ναζιστικών στρατοπέδων εξόντωσης,  δα μας

αναγκάσειναξαναθυμηθούμε, κάτωαπόποιαδιαδικασίαοάνθρωποςμπορείναχάσει τηνανθρώπινηυπόστασητουκαιναμεταβληθείσέναάβουλοκαιθλιβερόκτήνος.»

ΓιατηνπαράστασηεπισημαίνειοσκηνοθέτηςΣταύροςΣ. Τσακίρης«Έχειωςστόχονα περάσει, χωρίςφίλτρα, τηναλήθειαστοσημερινόθεατήκαινατουδημιουργήσειτην εγρήγορσηπουζητούνοικαιροί. Ηπαράστασησέβεταιτηλογικήτουαφηγηματικού θεάτρου και τη δομή του θεάτρου – ντοκουμέντο. Είναι μία πολιτική παράσταση και ειδικάσήμεραθέλωναπιστεύωότιείναιέναθέατροπουδενπαράγειαισθητικήαλλά δημιουργεί ηθική».

Ο Γερμανός συγγραφέας Πέτερ Βάις, διακεκριμένη προσωπικότητα του σύγχρονου θεάτρου, παρουσίασε το έργο «Η Ανάκριση», αφού παρακολούθησε τη δίκη της Φρανκφούρτης για το Αουσβιτς που είχε την επίσημη ονομασία «Ποινική διαδικασία εναντίον του Μούλκα και άλλων» (20 Δεκεμβρίου 1963 έως τις 20 Αυγούστου 1965). Ήταν η πρώτη μεγάλη δίκη που διεξήχθη από τη γερμανική δικαιοσύνη εναντίον των ναζιστών εγκληματιών στην οποία κατέθεσαν 359 μάρτυρες, εκ των οποίων 248 επιζήσαντες του στρατοπέδου. Η δίκη γνώρισε τεράστια δημοσιότητα και ήδη πριν την απαγγελία των δικαστικών αποφάσεων στις 19 και 20 Αυγούστου 1965, ο Βάις με βάση τα ντοκουμέντα της δίκης έδωσε μορφή σε ένα θεατρικό κείμενο, που μας οδηγεί να ακολουθήσουμε ολόκληρη τη μαρτυρική πορεία, προς το Αουσβιτς. Να φτάσουμε με τα τρένα στην αποβάθρα, να μπούμε στο στρατόπεδο από την πύλη που είχε την επιγραφή «Η Εργασία Απελευθερώνει«, ναείμαστεπαρόντεςσταβασανιστήριακαιστιςεκτελέσειςστο «Μαύρο Τοίχο» και να φτάσουμε μπροστά στους φούρνους των κρεματορίων, όπου αποτεφρώθηκαν, μόνο στο συγκρότημα στρατοπέδων του Αουσβιτς, περίπου 1.500.000 άνθρωποι, απ’ όλες τις κατεχόμενες χώρες της Ευρώπης. Ένα μέγα πλήθος Εβραίων -ανάμεσα τους και 55 έως 60.000 Έλληνες Εβραίοι -, ένα πλήθος διανοούμενων, ένας τεράστιος αριθμός αιχμάλωτων πολέμου, αντιστασιακοί, τσιγγάνοι και άλλες ομάδες πολιτών που «νόθευαν» το αίμα της Άριας φυλής.

Τοέργοπαίχτηκε, το 1965, ταυτόχρονασε 15 θεατρικέςσκηνέςστηνΑνατολικήκαιτη Δυτική Γερμανία και στο Λονδίνο (σκην. Πήτερ Μπρουκ). Ο Πέτερ Βάις κερδίζει το Βραβείο Λέσινγκ.

Στο έργο του ο Πέτερ Βάις αφήνει ανοικτό το τέλος ώστε αυτό να αποκτά μία γενικότερη και διαχρονική δυναμική και να προσαρμόζεται σε πολλές και διαφορετικές καταστάσεις αναδεικνύονταςκυρίωςτοθέματηςατομικήςκαικοινωνικήςενοχήςκαιευθύνης.

Στη διάρκεια των χρόνων «Η Ανάκριση», αποδεικνύεται διαχρονικά επίκαιρη και έχει παρασταθεί με πολλούς διαφορετικούς και πειραματικούς τρόπους σε όλο τον κόσμο.

ΠέτερΒάις ΗΑνάκριση


Απόδοση, Δραματουργική επεξεργασία

Σκηνοθεσία, Μουσική Επιμέλεια:

Δραματολόγος:

Σκηνικά/Κοστούμια:

Παραγωγή:


Σταύρος Σ. Τσακίρης

Σταύρος Σ. Τσακίρης

Δήμητρα Πετροπούλου

Θάλεια Ιστικοπούλου

Θέατρο«ΤζένηΚαρέζη» 2013 – 2014


Παίζουν:

ΚώσταςΚαζάκος, ΕύαΚοταμανίδου, ΚωνσταντίνοςΚαζάκος, ΝτίνοςΚαρΰδης, Δημήτρης Καλαντζής, ΤζένηΚάλλια, ΧάρηςΧαραλάμπους, ΣπύροςΤσεκούρας, ΓιάννηςΓούνας, Μαρία Τζάνη, Εύθυμης Ξυπολιτάς

Στο  θίασο  προστίθεται  μία  απρόσμενη 12η  παρουσία  επί  σκηνής


Παραστάσεις:


Πρεμιέρα: Τετάρτη 19.2.2014 στις 20:00

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή στις 21:00

Σάββατο, Κυριακή στις 18:00 & στις 21:00 (δύο παραστάσεις)


 


Διάρκεια παράστασης:


125′ (με διάλειμμα 10 λεπτών)


Τιμές εισιτηρίων:                        19€, κανονικό

15€, Κάθε Πέμπτη

13€,για ΟΓΕ και ΠΑΜΕ

Προπώληση:

    ΘέατροΕγνατίαΠατρ.Ιωακείμ 1-Πλ.Αγ.Σοφίας, Τηλ.: 2310-225172

Advertisements
This entry was posted in πολιτισμός, θέατρο and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s