Η στάση των δημάρχων και το πρόσφατο παρελθόν

Η κατάσταση στην Τοπική Διοίκηση είναι εκρηκτική. Με δεδομένη την όξυνση των προβλημάτων και βεβαίως την πίεση των εκλεγμένων του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», οι δήμαρχοι προχώρησαν σε αναδίπλωση σχετικά με την πρότερη στάση τους. Και λέμε αναδίπλωση γιατί οι ίδιοι που τώρα αντιδρούν, τα προηγούμενα χρόνια έως και μέχρι πολύ πρόσφατα αποδέχονταν και συνηγόρησαν στο να περάσει η πολιτική:

Μείωσης των πόρων προς την Τοπική Διοίκηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρότειναν μάλιστα με επίσημες τοποθετήσεις ότι πρέπει να γίνει οικονομία και από άλλους φορείς του Δημοσίου, αντίστοιχες με αυτές που έκανε η Τοπική Διοίκηση.

Κατάργησης οργανικών θέσεων σε δήμους που προβλεπόταν και από τον «Καλλικράτη» που την παρουσίασαν πριν τις τοπικές εκλογές του Νοέμβρη του 2010 σαν «επανάσταση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Να πούμε απλά ότι το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας και το Μηχανισμό Εξυγίανσης τα προέβλεπε ο «Καλλικράτης»…

Ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των δήμων (καθαριότητα, κοινωνικά προγράμματα, Πρόνοια κ.ά.). Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι ακόμα και τώρα καλοδέχτηκαν την ελληνογερμανική συνεργασία που εγκαινίασε η κυβέρνηση, που έχει σαν στόχο εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και δράσεων των δήμων.

Οι σημερινές εξελίξεις λοιπόν δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Έχουν δρομολογηθεί εδώ και χρόνια. Με δεδομένη την  οικονομική κρίση επισπεύδονται μέτρα που θα παίρνονταν έτσι κι αλλιώς και τα οποία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ισχύουν εδώ και χρόνια. Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε ορισμένα παραδείγματα που φανερώνουν τι έχει γίνει πριν ακόμα το 2008. Για παράδειγμα, στη Γερμανία οι ιδιωτικοποιήσεις στη διαχείριση απορριμμάτων, στις υπηρεσίες νερού, στη διανομή της ενέργειας και τα νοσοκομεία έχουν πάρει μορφή επιδημίας. Επίσης είναι σε λειτουργία πάνω από 300 Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε τομείς όπως τα σχολεία, ο αθλητισμός, ο τουρισμός, η αναψυχή, οι μεταφορές. Αντίστοιχα στη Γαλλία έχουν προχωρήσει ΣΔΙΤ σε Υγεία, Παιδεία, Άμυνα, παροχή νερού, στις φυλακές, σε αναπλάσεις βιομηχανικών περιοχών.

Πολλά από αυτά έχουν προχωρήσει και στη χώρα μας και μάλιστα με τη βοήθεια των δημάρχων. Απλά τώρα ο ρυθμός των ιδιωτικοποιήσεων και της αύξησης της φορολογίας θα αυξηθεί δραματικά.

Advertisements
This entry was posted in 902.gr and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s